Sundhedsstyrelsens retningslinjer
Behandling med afhængighedsskabende lægemidler er ikke risikofri. Sundhedsstyrelsen vurderer derfor, at disse lægemidler kun bør bruges, når andre behandlingsmuligheder er afprøvet. Hvis afprøvning af andre behandlingsmuligheder viser sig ikke at være tilstrækkelige, eller relevante, kan lægemidler med afhængighedspotentiale forsøges.
Læger og tandlæger bør være meget tilbageholdende og bruge afhængighedsskabende lægemidler i kortest mulig tid. Behandlingen skal altid følges hyppigt op.
Hvad vil det sige, at et lægemiddel er afhængighedsskabende?
Nogle lægemidler er vanedannende, så patienter kan opleve, at de ikke kan undvære deres medicin uden at få ubehag. Afhængighed af lægemidler kan opstå selv ved brug i anbefalede doser.
Psykiske afhængighed kan vise sig ved, at patienten opnår en følelse af velvære eller tilfredsstillelse ved at tage lægemidlet. Der kommer jævnligt en voldsom trang til atter at indtage stoffet for at opnå denne følelse. Fysisk afhængighed opstår, når kroppen har vænnet sig til lægemidlet. Hvis man pludseligt ikke længere tager lægemidlet kan der opstå abstinenssymptomer.
Hvor tit skal man ses i lægehuset?
I udgangspunktet bør patienter, som behandles med afhængighedsskabende lægemidler, ses ved en personlig konsultation, hver gang en recept fornyes. Receptfornyelse kan kun undtagelsesvis ske uden personlig konsultation efter en individuel vurdering.
Patienter i medicinsk behandling for opmærksomhedsforstyrrelse – ADHD - som er i stabil, velbegrundet vedligeholdelsesbehandling, bør fremmøde i lægehuset til receptfornyelse ved personlig konsultation hver anden eller tredje måned dog minimum hver 6. måned.
Patienter med kroniske smerter, som er i velbegrundet stabil opioid-behandling bør fremmøde til receptfornyelse ved personlig konsultation i lægehuset. I enkelte tilfælde kan lægen beslutte at personligt fremmøde ikke er nødvendigt ved hver receptfornyelse, men for eksempel hver anden eller tredje måned. Helt undtagelsesvis kan intervallet strækkes til en gang hvert halve år.
Tilsvarende gælder for patienter, som har været i årelang behandling med benzodiazepiner eller benzodiazepinlignende lægemidler, at receptfornyelse bør ske ved hjemmebesøg eller ved fremmøde i lægehuset. Undtagelsesvis kan lægen beslutte at fremmøde ikke er nødvendigt ved hver receptfornyelse. Behandlingen revurderes grundigt, mindst én gang årligt og evt. henvises til ’second opinion’ hos anden læge inden for samme eller andet relevant speciale.
Kan receptfornyelse af afhængighedsskabende medicin ske over videokonsultation?
Receptfornyelse bør som udgangspunkt ikke ske via video- eller telefonkonsultation. I enkelte tilfælde, hvor en patient er i et stabilt og lægeligt velbegrundet, længerevarende behandlingsforløb, og hvor der foreligger en detaljeret behandlingsplan, kan det efter en individuel vurdering undtagelsesvist besluttes, at personligt fremmøde ikke er nødvendigt ved hver receptfornyelse.
I relation til langvarige eller kroniske non-maligne smerter, afrusning samt ordination af centralstimulerende midler ved hyperkinetisk forstyrrelse er der angivet yderligere krav om personligt fremmøde.